Potrebno je:
Za kore
6 bjelanaca,
130 gr šećera,
6 kašika brašna,
130 gr kokosa i
1 kašika praška za pecivo.
Za premaz
260 ml slatke pavlake za kuhanje,
220 gr bijele čokolade i
150 gr mljevenih badema.
Za fil
1/2 l mlijeka,
80 gr šećera,
1 puding od vanilije,
6 žumanaca,
70 gr maslaca i
250 gr slatke pavlake
Šlag ili slatka pavlaka za premazivanje i dekorisanje torte.
Postupak:
Kore:
Pomješati brašno, kokos i prašak za pecivo.
U dubljoj posudi, bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg. Kada dobijete čvrst snijeg, postepeno dodajite pomiješane suhe sastojke i miješajte drvenom kašikom dok se masa sjedini.
Masu izliti u podmazan kalup za pečenje br 23 i peći na 160 stepeni. Kada je kora pečena, prohladiti je i presjeći tako da dobijete dvije kore.
Premaz:
U šerpu staviti slatku pavlaku i na tihoj vatri dovesti je do ključanja. Kada proključa ostavite da kuha par minuta, a zatim skinite sa vatre pa dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada otopi, a zatim dodajte i bademe. Prohladite, pa stavite u frižider da se masa stegne.
Fil:
Mlijeko i šećer pomiješati i staviti u šerpu na tihu vatru. U posebnu posudu staviti puding i žumanca i umutiti sa malo mlijeka pa dodati u šerpu, prije nego se mlijeko zagrijalo i miješati dok ne dobijete finu gustu kremu. Malo je prohladiti, pa dok je još topla dodati umućen maslac i miješati da se masa sjedini. Čekati da se krema ohladi (na sobnoj temperaturi), pa dodati i umućenu slatku pavlaku i staviti u frižider da se krema skroz ohladi.
Redati:
Kora, zatim polovina premaza, polovina fila pa opet kora, premaz, fil i na kraju šlag ili slatka pavlaka.
Za kore
6 bjelanaca,
130 gr šećera,
6 kašika brašna,
130 gr kokosa i
1 kašika praška za pecivo.
Za premaz
260 ml slatke pavlake za kuhanje,
220 gr bijele čokolade i
150 gr mljevenih badema.
Za fil
1/2 l mlijeka,
80 gr šećera,
1 puding od vanilije,
6 žumanaca,
70 gr maslaca i
250 gr slatke pavlake
Šlag ili slatka pavlaka za premazivanje i dekorisanje torte.
Postupak:
Kore:
Pomješati brašno, kokos i prašak za pecivo.
U dubljoj posudi, bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg. Kada dobijete čvrst snijeg, postepeno dodajite pomiješane suhe sastojke i miješajte drvenom kašikom dok se masa sjedini.
Masu izliti u podmazan kalup za pečenje br 23 i peći na 160 stepeni. Kada je kora pečena, prohladiti je i presjeći tako da dobijete dvije kore.
Premaz:
U šerpu staviti slatku pavlaku i na tihoj vatri dovesti je do ključanja. Kada proključa ostavite da kuha par minuta, a zatim skinite sa vatre pa dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada otopi, a zatim dodajte i bademe. Prohladite, pa stavite u frižider da se masa stegne.
Fil:
Mlijeko i šećer pomiješati i staviti u šerpu na tihu vatru. U posebnu posudu staviti puding i žumanca i umutiti sa malo mlijeka pa dodati u šerpu, prije nego se mlijeko zagrijalo i miješati dok ne dobijete finu gustu kremu. Malo je prohladiti, pa dok je još topla dodati umućen maslac i miješati da se masa sjedini. Čekati da se krema ohladi (na sobnoj temperaturi), pa dodati i umućenu slatku pavlaku i staviti u frižider da se krema skroz ohladi.
Redati:
Kora, zatim polovina premaza, polovina fila pa opet kora, premaz, fil i na kraju šlag ili slatka pavlaka.
Isprobano. Kore su super, kao i premaz. A fil je nikakav. Kada se pomeša sa slatkom pavlakom, dobije se retka smesa i ne može se lepo filovati. Curi na sve strane i ima ružnu teksturu. Moj savet je da nikada ne mešate slatku pavlaku sa filovima. Torta-promašaj. ��
ReplyDelete